Menü Bezárás

Az afázia terápia

Az afázia meghatározása: többnyire a domináns agyfélteke érkatasztrófák, daganatok vagy traumák okozta károsodásának következtében fellépő beszéd- és nyelvi zavarok összefoglaló elnevezése, a már megtanult beszéd elvesztését jelenti felnőtt- vagy fiatalkorban.

A meghatározott agykérgi és kéreg alatti sérülések olyan, több területet érintő funkciózavarokat eredményezhetnek, amelyek a nyelvhasználat (hangzó beszéd, olvasás-írás, számolás, jelnyelv és más szimbólumok) megértési és produkciós formájában mutatkoznak meg. Szókeresési nehézségektől a teljes beszédképtelenségig terjedhetnek a változatos tünetek. Az afázia nyelvi zavar, melyben a beszédmegértés, beszédkivitelezés zavara mellett az olvasás, írás, számolás folyamata is sérül(het).

Társuló tünetként előfordulhat a kognitív folyamatok gyengülése, gondolkodás-, figyelem- és emlékezetzavarok, de az intellektus alapvetően érintetlen marad. A kommunikációs nehézségek gyakran lehetetlenné teszik az érintettek számára gondolataik, kívánságaik közlését, kompetenciájuk kifejtését, ez rendkívül nagy feszültség forrása lehet az afáziás ember és környezete között. Az afázia a diszartriával együtt a felnőttkori beszéd- és nyelvi zavarok legnagyobb, és a rehabilitációt leginkább igénylő csoportja.

A betegek nyelvi és beszédzavarainak rehabilitációja csak több szakember (neurológus, logopédus, pszichológus, gyógytornász stb.) szoros együttműködésének eredményeként valósulhat meg.

IDŐPONTFOGLALÁS, INFORMÁCIÓ

Kérdéseivel és konzultáció időpontjának egyeztetésével kapcsolatban kérjük, keresse a recepciót a +36 70 456 5315-ös telefonszámon vagy a mentorhaz@mentorallas.hu e-mail címen.

>>> Aktuális áraink