Menü Bezárás

Logopédiai vizsgálat, tanácsadás

A diagnózis felállítását teszi lehetővé. Összeállítása a beszédhibás személy életkorától, személyiségétől, értelmi képességeitől, a beszédkórképtől és a beszédfejlettségtől függ. A vizsgálatok kiterjedtségét a beszédhibás személy, a beszédkórkép és az aktuális panasz határozza meg. Az eredmények alapján a logopédus képet kap a beszédhibás emberről, valamint a képességek szintjéről (képességprofil). A logopédus ez alapján állítja fel a diagnózist és összegzi a beszédjavítás feladatait és lépéseit. A korszerű terápia elengedhetetlen része a folyamatdiagnózis, melyben a terápia során, annak hatására a korábbi vizsgálati eredmények kiegészítésére és újabbak elvégzésére is szükség lehet.

A logopédiai vizsgálatok szükségszerűen magukban foglalják a beszédszervi struktúra és működés, valamint a hallási differenciálási képesség vizsgálatát. Részben a társuló kommunikációs, tanulási zavarok felismeréséhez, részben a minimális protokoll alapján nyert (és a fonológiai tudással kapcsolatos) eredmények kiegészítéséhez. Részben a logopédus, részben más szakember által végezhető vizsgálatokra is szükség lehet.

Közvetlen célja: a beszéd, illetve a szóbeli és írásbeli kifejezés felmérése újratanulása, a szókészlet növelése, a tudatos nyelvhasználat és az ezzel összefüggő metakommunikáció elsajátítása, a beszédészlelés és beszédmegértés, az artikuláció, a hangképzés, továbbá az íráshoz és az olvasáshoz, a szövegértéshez szükséges kompetenciák kialakítása, feltérképezése.

IDŐPONTFOGLALÁS, INFORMÁCIÓ

Kérdéseivel és konzultáció időpontjának egyeztetésével kapcsolatban kérjük, keresse a recepciót a +36 70 456 5315-ös telefonszámon vagy a mentorhaz@mentorallas.hu e-mail címen.

>>> Aktuális áraink